NeneYAŞLANMA

Bilim sonunda bir büyükannenin torunlarını görünce neden sevinçle parladığını ortaya çıkardı.

Büyükannelerin sunacak çok fazla nezaketi ve sevgisi vardır ve bunu genellikle kurabiye pişirerek, hediyeler alarak veya sadece torunlarına şefkat göstererek gösterirler. Ayrıca bir çocuğun gelişimini ve beyin sağlığını önemli şekillerde teşvik ederler.

Bilim insanları ilk kez torunlarının fotoğraflarına bakarken büyükannelerin beyinlerini taradı. Bu aktivite, paylaştıkları bağı ve büyükannelerin torunlarını nasıl etkilediğini daha iyi anlamalarına yardımcı oldu.

Emory Üniversitesi araştırmacılarının bulguları, Proceedings of the Royal Society B dergisinde sonuçları yayınladı Büyükannenin beyin fonksiyonunu araştıran ilk kişidir.Aşırı düşünenler, buna dikkat edin!

Emory antropoloji profesörü ve çalışmanın baş yazarı James Rilling, “Verilerde sıçrayan şey, beynin duygusal empati ile ilişkili alanlarındaki aktivasyondur” diyor. “Bu gerçekten büyükannelerin torunlarıyla etkileşime girdiklerinde hissettiklerini hissetmeye yönelik olduklarını gösteriyor. Torunları gülümsüyorsa, çocuğun sevincini hissediyorlar. Ve torunları ağlıyorsa, çocuğun acısını ve sıkıntısını hissediyorlar.”

Ayrıca, yetişkin çocuklarının resimlerini incelerken büyükannelerin beyinlerini de incelediler. Araştırmacılar, duygusal empatiden ziyade bilişsel empatiyle bağlantılı beyin alanlarının aydınlandığını buldu. Bu veriler, büyükannenin çocuğunun düşüncelerini veya duygularını anlamaya çalıştığını, ancak hareketli bir şekilde olmadığını gösteriyor. Yaş muhtemelen bu reaksiyonlarda en önemli faktördür.

Büyükanne Ailenin Önemli Bir Parçasıdır

Minwoo Lee, bir Ph.D. Emory’nin Antropoloji Bölümü’nden aday ve eski bir Emory araştırma uzmanı olan Amber Gonzalez, çalışmanın ortak yazarıdır..

Lee, büyükannelerinin yanında çok zaman geçirdiği için araştırmayla ilgili olduğunu da sözlerine ekledi. Onlarla ilgili güzel anıları var ve onu görmekten her zaman mutlu göründüklerini hatırlıyor. Bir yetişkin olarak, sonunda ona karşı sıcak ve misafirperver tutumlarını anlıyor.

Bilim dünyasında bunama veya yaşa bağlı bozukluklar dışında yaşlı insan beynini incelemenin nadir olduğunu da sözlerine ekledi. Bu da araştırmayı daha da özel kılıyor.

Lee, “Burada, büyükannelerin sosyal hayatımızda ve gelişimimizde önemli bir rol oynayabilecek beyin fonksiyonlarını vurguluyoruz” diyor. “Nörobilim alanının büyük ölçüde dışında bırakılan insan deneyiminin önemli bir yönü.”

Rilling’in araştırması, insan davranışının ve sosyal bilişin sinirsel temeli etrafında merkezleniyor. Sinirbilimciler esas olarak anneliğe odaklanmış olsa da, o daha az bilinen babalık sinirbilimine öncülük ediyor.

Ancak bu çalışma için, büyükannelerin torunlarıyla etkileşimleri sırasında beyin tepkilerini incelemek istedi. Nispeten yeni bir konu ama hemen hemen her kültürde önemli etkileri var.

Geleneksel Topluluklar Hayatta Kalmak İçin Büyükanneye Güveniyor

İnsan ailelerinde herkes bir şekilde yavruların bakımına katkıda bulunur. Elbette anneler birincil bakıcılardır, ancak büyükanne de çok önemli bir rol oynar.

Rilling, “Genellikle babaların annelerin yanında en önemli bakıcılar olduğunu varsayıyoruz, ancak bu her zaman doğru değil” diyor. “Bazı durumlarda, büyükanneler birincil yardımcıdır.”

“Büyükanne hipotezi”, insan dişilerinin çocuklarını ve torunlarını desteklemek için üreme yıllarını geride bıraktıklarını öne sürüyor. Tanzanya’nın geleneksel Hadza halkı üzerine yapılan bir araştırma bu hipotezi doğrulamaktadır. Toplumlarında büyükanneler, torunlarına besinsel faydalar sağlayan yiyecek aramaya yardım eder.

Yazarlar, geleneksel topluluklarla ilgili ayrı bir çalışmaya da atıfta bulunuyorlar. Bu çalışmada, büyükannenin etrafta olması, daha kısa sürede daha fazla torun doğmasına neden oldu. Yani bir bakıma aileleri bir arada tutan tutkal büyükanne gibi görünüyor. Desteği, çeşitli topluluklarda hayatta kalmak ve gelişmek için birlikte çalışan güçlü, sağlıklı bir aile sağlar.

Modern toplumlarda, kanıtlar, büyükanne yaşamlarına aktif olarak dahil olduğunda çocukların daha iyi akademik, fiziksel, sosyal ve davranışsal sağlığa sahip olduğunu göstermektedir.

Emory Üniversitesi, Büyükannelerin Beyinlerinin Torunları Görmeye Nasıl Tepki Verdiğini Ortaya Çıkardı

Bu çalışma için araştırmacılar, nişanlı büyükannelerin ailelerine nasıl fayda sağladığını anlamayı amaçladıEkip, çalışma için 50 katılımcı topladı ve onlardan büyükanne olarak yaşadıkları deneyimler hakkında anket doldurmalarını istedi. Torunlarıyla ne kadar zaman geçirdikleri, birlikte ne tür aktiviteler yaptıkları ve onlara ne kadar sevgi duydukları ile ilgili soruları yanıtladılar.

Araştırmacılar ayrıca torunlarının görüntülerini izlerken fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanarak beyinlerini taradılar. Büyükanne bilinmeyen bir çocuğun, torununun aynı cinsiyetten ebeveyninin ve yetişkin bir yabancının resimlerine bakarken taramaları tekrarladılar.

Bununla birlikte, beyin taramaları daha fazla bilişsel empati gösteren büyükanneler, torunlarının bakımıyla daha fazla ilgilenmek istediklerini bildirdi.

Rilling, “Sonuçlarımız, beyinde küresel bir ebeveynlik bakım sistemi olduğu ve büyükannelerin torunlarına verdiği tepkilerin buna eşlendiğini gösteren kanıtlara katkıda bulunuyor” diyor.

Rilling, büyükannelerle şahsen görüşmenin çalışmanın en önemli noktası olduğunu da sözlerine ekledi. “Eğlenceliydi” diyor. “Büyükanne olmanın ödüllerini ve zorluklarını anlamak istedim.”

Rilling, “Birçoğu, çocuklarını yetiştirirken olduğu kadar zaman ve mali baskı altında kalmamanın ne kadar güzel olduğunu da söyledi” diyor. “Anne-baba olmaktan çok büyükanne olmanın keyfini çıkarıyorlar.”

Bir Büyükannenin Torununu Görmeye Nasıl Tepki Verdiğini Gösteren Bir Çalışma Üzerine Son Düşünceler

Büyükannenizin sizi ne kadar sevdiğini kanıtlamak için muhtemelen bir çalışmaya ihtiyacınız yok. Ancak, torunlarının resmini gördüklerinde büyükannelerin beyinlerinin nasıl aydınlandığını görmek ilginç..

Bu nedenle, büyükannenizi ziyaret ettiğinizde, ona en büyük kucaklamayı verdiğinizden ve onu ne kadar takdir ettiğinizi ona bildirdiğinizden emin olun.


Yorumlar

Bir cevap yazın

Avatar placeholder
error: Content is protected !!